Viivan editointi. Editoitavaksi viivaksi aktivoituu hiiren klikkausta lähinnä oleva viiva ja sen aktiiviseksi osioksi lähin osio. Jos osoitetaan viivaa päiden ulkopuolelta, aktivoidaan vain päätepiste. Editoitava viiva näytetään editointivärillä ja sen alku- ja loppupäähän piirretään poikittaiset viivasymbolit. Editoitavasta viivasta näytetään myös kaarien keskipisteet sädeviivoineen ja mahdolliset piilotetut osiot. Lisäksi aktiivinen pisteväli näytetään eri värillä ja sen keskellä oleva nuoli osoittaa viivan kulkusuunnan. Aktiivinen piste on aktiivisen viivaosion loppupiste.
Viivan referenssipiste on sijainti, jossa viivan ominaisuudet näytetään. Jos sitä ei ole erikseen määrätty, käytetään oletuksena viivan kahden ensimmäisen pisteen puoliväliä. Pistettä ei normaalisti näytetä, eikä siihen voi tarttua. Viivaa editoitaessa se näytetään pienenä ympyränä ja sen sijaintia voidaan muuttaa Referenssi-välilehden toiminnoilla.
Yläosan kentät näyttävät kohteen tyypin ja kolme vapaavalintaista ominaisuutta.
Viivan kuuluvien pisteiden määrä. Jos viivaan kuuluu kaaria, lasketaan kaaren keskipiste myös yhdeksi pisteeksi.
Viivan 2D ja 3D pituus.
Minimi- ja maksimikorkeus viivassa sekä niiden erotus.
Asettaa oletuksena annetun vakiokorkeuden viivan pisteille. Arvon edessä voidaan myös käyttää operaattoreita +, -, * ja / suorittamaan laskuoperaatio korkeudelle. Esimerkiksi +5.2 lisää viivan pisteiden korkoihin arvon 5.2. Negatiivinen korko viivalle voidaan antaa lainausmerkeissä (esim. "-2.3").
Shift-näppäimen kanssa hakee viivan keskeltä nollakorkoiset pisteet ja interpoloi niille korkeuden käyttäen edellä ja jäljessä olevien pisteiden korkoja. Nollakorkoisia voi olla useita peräkkäin, mutta edellä ja jäljessä on oltava korkopiste. Alt-näppäimen kanssa hakee viivan päistä nollakorkoiset pisteet ja extrapoloi niille korkeuden käyttäen lähinnä olevien pisteiden korkoja.
Viivan siirtotilan aikana kentässä näytetään korkeusero alkuperäiseen viivaan ja siirrettävän viivan korkeutta voidaan muuttaa suoraan kentän arvoa editoimalla.
Rasti osoittaa, että viiva on sulkeutuva alue ja arvo sen vieressä näyttää pinta-alan. Vain sulkeutuva viiva voidaan asettaa alueeksi. Jos viiva ei ole sulkeutuva, toiminto kysyy lupaa sulkea se.
Liittää toisen viivan aktiiviseen viivaan. Viivat eivät saa olla sulkeutuvia. Liittäminen tehdään aina aktiivista osiota lähemmästä loppupisteestä. Jos liitettävän viivan toinen pää on samassa paikassa kuin aktiivinen viivan pää, liitetään viiva tästä yhteisestä pisteestä. Muutoin liitetään osoitettua hiirikoordinaattia lähempi loppupiste. Jos viivoilla on eri koodi tai pintatunnus, kysytään varmistus ja käytetään alkuperäisen aktiivisen viivan tietoja.
Shift-näppäimen kanssa tila jää pysyväksi ja hiirellä osoittamalla voidaan liittää useita peräkkäisiä viivoja.
Viiva poistetaan ja kaikki viivan pisteet muutetaan hajapisteiksi.
Aktivoi koko viivan siirron hiirellä. Oletuksena siirto tapahtuu suhteessa viivan aktiivisen osion loppupisteeseen. Shift-näppäimen kanssa siirto tapahtuu suhteessa viivan referenssipisteeseen. Jos viivalla ei ole referenssipistettä, se lasketaan automaattisesti painopisteeseen.
Viivan siirtotilan aikana korkeuskentässä näytetään korkeusero alkuperäiseen viivaan ja siirrettävän viivan korkeutta voidaan muuttaa suoraan kentän arvoa editoimalla. Korkeus muuttuu myös, jos viivan uusi paikka näytetään hakutavalla Lähin piste.
Aktivoi koko viivan kierron hiirellä. Oletuksena kierto tapahtuu suhteessa viivan aktiivisen osion loppupisteeseen. Shift-näppäimen kanssa kierto tapahtuu suhteessa viivan referenssipisteeseen. Jos viivalla ei ole referenssipistettä, se lasketaan automaattisesti painopisteeseen.
Aktivoi datan kopioinnin toiselta kohteelta. Hiirellä osoitetaan uusi kohde, josta data kopioidaan. Oletuksena kopioidaan vain kohteen koodi. Shift-näppäimen kanssa kopioidaan kaikki ominaisuudet. Jos osoitettu kohde on viivapiste, ominaisuudet koioidaan viivalta.
Avaa piirtotietojen editoinnin. Piirtotiedossa määriteltyjen tietojen määrä näytetään suluissa painikkeen tekstin jälkeen. Shift-näppäimen kanssa tyhjentää piirtotiedon.
Luo uuden viivan ja aktivoi pisteen lisäystilan. Jokainen klikkaus sen jälkeen lisää uuden pisteen viivaan. Shift-näppäimen kanssa tekee vain kopion aktiivisesta viivasta ja aktivoi siirtotilan.
Jos teet uuden viivan ja osoitat viivan hakutavalla Taiteviiva, Kumoa-toiminto poistaa koko viivan. Jos osoitat viivat Alt-näppäimen kanssa, voit kumota viivan piste kerrallaan.
Viiva ja siihen kuuluvat pisteet poistetaan. Alt-näppäimen kanssa aloittaa jatkuvan poistotilan. Alt-näppäimen kanssa osoitetut kohteet poistetaan välittömästi.
Viivan kulkusuunta käännetään päinvastaiseksi. Viivan kulkusuunnalla on joskus merkitystä. Esimerkiksi useissa karttajärjestelmissä luiskamerkit piirretään tietylle puolelle viivaa. Tämä ei vaikuta viivan pisteiden numerointiin tai koodaukseen.
Viivan ensimmäinen piste kopioidaan viivan viimeiseksi pisteeksi, jolloin viiva sulkeutuu.
Shift-näppäimen kanssa sulkee suorakulmaisen viivan ja luo tarvittaessa viimeisen kulmapisteen. Kaikki kulmat muutetaan suorakulmaisiksi niin, että kunkin sivun keskikohta pysyy paikallaan. Viivan ensimmäinen osio toimii peruslinjana ja viivassa ei saa olla kaaria.
Alt-näppäimen kanssa muuttaa viivan ympäröiväksi suorakaiteeksi.
Tiedostoelementti, johon kohde kuuluu.
Näyttää editointitilan (siirrä, kierrä, lisää, jne.). X-painike lopettaa tilan ja palauttaa toiminnon normaalitilaan. Jos mikään tila ei ole aktiivinen, se vapauttaa editoitavan kohteen.
Toimintoon liittyy erikoisasetuksia.
Editointi- ja laskentatoimintojen käyttäytymiseen vaikuttavia asetuksia.
Määrää mitkä ominaisuudet näytetään listassa ensimmäisenä. Oletuksena T1,T2,T3,T4,T5.
Katso myös: Erikoisasetusten käyttö