LAS tiedostot ovat binääritiedostoja, joita käytetään laserkeilausdatan tallentamiseen. Tiedostoissa on ainoastaan hajapisteitä ja ne ovat tyypillisesti hyvin isoja.
LAZ-päätteiset tiedostot ovat pakattuja LAS-tiedostoja. Muunnin tunnistaa ne automaattisesti ja lukee ne aivan samoin kuin pakkaamattomat LAS-tiedostot. Jos kirjoituksessa annetaan tiedoston päätteeksi laz, tiedosto kirjoitetaan pakattuna.
Oletuksena luetaan kaikki pisteet. Sisältötoiminnolla voidaan luettavaksi valita vain tiettyjen luokkien pisteet. Yleisissä muunninasetuksissa voidaan myös määrätä säilytettävät tai poistettavat luokituskoodit, jotka suodatetaan jo lukemisen aikana. Tämä suodatus tehdään aina ilman nimiavaruutta eli esimerkiksi asetukset 2 sekä LAS:2 tarkoittavat samaa luokitusta 2.
Jos muuntimen yleisissä asetuksissa on annettu koordinaattien minimi- ja maksimirajat, tarkistetaan ne jo lukemisen aikana. Jos muunnoksen asetuksissa on määrätty jokin koordinaatistomuunnos, on minimi- ja maksimirajat sekä mahdollinen viivasuodatustiedosto annettava lopullisessa tuloskoordinaatistossa.
LAS-formaatin koodin on oltava numeerinen arvo välillä 0-255. Jos koodeja joudutaan katkaisemaan kirjoituksessa, lokitiedostoon kirjoitetaan varoitus.
Tiedostopääte: LAS, LAZ
Kirjoitettavan tiedoston LAS formaattiversio.
Oletuksena luetuille pisteille tallennetaan muistin säästämiseksi vain luokittelu kenttään T3. Jos tämä asetus on päällä, pisteelle tallentuvat myös muut alkuperäisten pisteiden tiedot:
Nuo kattavat LAS-pistedataformaatin 0 mukaiset tiedot. Tietoja tarvitaan esimerkiksi, jos suodatetut pisteet halutaan kirjoittaa toiseen LAS-tiedostoon. Jos ruutusuodatuksessa on käytetty keskiarvomenetelmää, tietoja ei tallenneta pisteelle. Luokittelu tallennetaan vain, jos kaikki keskiarvon laskentaan käytetyt pisteet kuuluvat samaan luokkaan.
Lisää luettujen pisteiden koodiin nimiavaruuden LAS.
Kysyy sisällön automaattisesti aina luettaessa.
Lukee tai kirjoittaa pisteet väripisteinä, jotka piirretään vakiokokoisina värillisinä ruutuina. Väri siirretään pisteen piirtotiedoksi LAS-pisteeltä ja oletuskoko lasketaan keskimääräisen pistetiheyden perusteella. Koko tai sen kerroin voidaan antaa myös kenttäasetusten SymbolSize-asetuksella.
Lukee tai kirjoittaa 8-bittiset RGB-komponentit. Oletuksena komponentit ovat 16-bittisiä.
Jättää jäljelle joko kaikki saman signaalin paluuarvot tai vain ensimmäisen/viimeisen.
Suodattaa pisteet joiden intensiteetti minimin ja maksimin ulkopuolella tai kulma yli maksimin. Arvo nolla kentissä ohittaa kyseisen tarkistuksen.
Jos ruutukoko on annettu, käytetään ruutusuodatusta. Kaikki pisteet luetaan ensin kevyeen pisterakenteeseen, järjestetään koordinaattien mukaan ja suodatetaan ruuduittain. Jokaiseen ruutuun jää vain yksi piste, jonka korkeus on asetuksen mukaan minimi, maksimi tai keskiarvo.
Jos ruutusuodatusta käytetään väripisteiden ja keskiarvoasetuksen kanssa, väriksi tulee ruudun pisteiden värien keskiarvo. Tämä tehdään yksinkertaisesti ottamalla keskiarvo kustakin värikomponentista (punainen, vihreä, sininen).
Toleranssi Z -asetukseen voidaan antaa haluttu korkeustoleranssi. Jos ruudun pisteiden korkoerot ovat tätä suuremmat, jaetaan ruutu edelleen neljänneksiin kunnes kaikkien pisteiden korot ovat toleranssin sisällä. Ruutukoko-asetuksen oikeanpuoleiseen kenttään voidaan antaa minimi ruutukoko, jota pienempiin osiin ruutua ei enää jaeta.
Yksinkertainen testisuodatus, jolla voidaan tiedostosta lukea pisteitä annetuin välein. Vaikuttaa vasta lopuksi luokkien ja koordinaattirajojen suodattamisen jälkeen.
Viivasuodatuksessa voidaan antaa viivoja sisältävä vektoritiedosto ja hakuetäisyys viivoista. Hakuetäisyys laitetaan ylempään kenttään ja alempaan haetaan viivatiedosto, jonka on oltava 3D-binäärimuodossa. Suodatus tarkistaa tiedoston kaikki viivat. Jos viiva on sulkeutuva alue, sisäpuolelle jäävät pisteet hyväksytään. Muussa tapauksessa hyväksytään pisteet annetun hakuetäisyyden päässä viivasta. Jos tiedostonimenä annetaan * (tähti), käytetään elementtilistan aktiivista tiedostoa.
Muuntimeen liittyy erikoisasetuksia.
Pilkuilla erotettu lista omista koodeista, jotka lisätään sisältölistaan LAS-formaatin vakiokoodien perään. Koodi voi sisältää myös selitysosan yhtäsuuruusmerkillä erottuna. Jos selitysosassa on välilyöntejä, se pitää antaa lainausmerkeissä. (esim. 21=koodi,22="toinen koodi").
Katso myös: Yleiset erikoisasetukset.