Excel-tiedosto

Excel-formaatilla voidaan lukea ja kirjoittaa Excel-tiedostoja, jotka perustuvat peräkkäisiin pistetietoihin. Yksi pistetieto on yksi taulukon rivi. Excel-formaatti käyttää samoja formatointimäärityksiä kuin Text-formaatti.

Rivit luetaan ja kirjoitetaan oletuksena alkaen solusta A1. Aloitussolu-asetuksella tätä voidaan muuttaa. Kummassakin tapauksessa formatointiin riittää kenttien (sarakkeiden) listaus (esim. T1 T2 T3 T4 X Y Z).

Muunnin lukee ja kirjoittaa vain uudempia xlsx-tiedostoja. Vanhoja xls-tiedostoja ei tueta.

Tiedostopääte: XLSX

Määrittely kirjoitetaan isoon tekstikenttään ja sen yläpuolella näytetään esimerkkimuotoilu, jossa kunkin ominaisuuden arvona on sen järjestysnumero. Koordinaateille X, Y ja Z näytetään vakio reaalilukuarvo. Formaattimäärittely voidaan jakaa useammalle riville, mutta mahdolliset välilyönnit kenttien välillä on muistettava jättää määrittelyyn rivin loppuun.

Otsikkorivi

Kirjoittaa kenttien tunnukset otsikkoriville tai luettaessa ohittaa ensimmäisen rivin.

Jos kooditiedosto on annettu, koodikenttien nimet haetaan sieltä ja tunnetuille laskentaominaisuuksille käytetään ohjelman omia nimiä. Koska kooditiedostossa olevat ominaisuuksien nimet ovat koodikohtaisia, niitä ei käytetä yleisellä otsikkorivillä.

Pilkku desimaalierottimena

Käyttää kirjoittaessa pilkkua desimaalierottimena. Luettaessa desimaalierottimena ymmärretään sekä pilkku että piste.

Kaikki poikkileikkaukset

Kirjoittaa kaikki poikkileikkaukset. Oletuksena kirjoitetaan vain näkyvä poikkileikkaus.

Kirjoita viivat

Lukee ja kirjoittaa vain viivat. Koordinaatit X, Y ja Z viittaavat tällöin viivan tai alueen referenssipisteen koordinaatteihin. Ominaisuuksina luetaan ja kirjoitetaan vain viivan ominaisuudet.

Aloitussolu

Lukemisen tai kirjoituksen aloitussolu taulukossa kirjain-numero yhdistelmänä (esim. C3). Luettaessa voidaan antaa myös sivun nimi huutomerkillä erotettuna (esim. sheet!C3).

Lista

Avaa formaatin määrittelyn editoitavassa valintalistassa. Jokainen tietue näytetään omalla rivillään ja niitä voidaan editoida esitysmuodon editoinnilla.

Määrittely T1 T2 T3 T4 X Y Z kirjoittaa seuraavan tuloksen:

Mallinetiedosto

Kirjoituksessa on mahdollista käyttää mallinetiedostoa, jossa voi olla tekstiä, kuvia, kaavoja ja ohjelman ymmärtämiä makroja. Tämä annetaan muuntimen asetuksissa kohdassa Mallinetiedosto. Mallinetiedosto voi sisältää:

Formaattimääritys annetaan soluun, josta koordinaattilistaus alkaa. Se annetaan makrolla #DATAFILE ja sen perään itse määritys. Esimerkiksi:

#DATAFILE=T3 T4 X%.3@14 Y%.3@14

Jos mukaan halutaan tarkemittauksen tulokset, lisätään vielä ominaisuudet DX, DY ja DZ. Esimerkiksi:

#DATAFILE=T3 T4 X%.3@14 Y%.3@14 Z%.3@14 $DX%.3@14 $DY%.3@14 $DZ%.3@14

Kun tiedosto on avattu exceliin, pitää vielä päivittää Ehdollisen formatoinnin säännöt.

3D-Forumilla on tarkempi kuvaus Excel-muuntimen käytöstä esimerkkitiedostoineen.


Erikoisasetukset

Katso myös: Yleiset erikoisasetukset.