Aputoiminnot

Erilaisia aputoimintoja, jotka valitaan listalta ja käynnistetään Suorita-näppäimellä.

Suluissa oleva numero toiminnon perässä viittaa valikkotoiminnon parametriin, jolla toiminnon saa käynnistymään suoraan valikosta. Valikko-painike avaa valikkotoiminnon luonnin valitun funktion asetuksilla.

Seurantamittaus

Seurantamittauksella voidaan seurata pisteen liikettä tietyllä aikajaksolla. Toiminto laskee pisteen liikkeen kaikista mitatuista pisteistä, kirjoittaa tulokset tekstitiedostoon ja tekee pituusleikkauskuvan, jossa vaaka-akselina on aika.

Indeksikartta

Voit lisätä ja poistaa indeksikartan rasterointeja osoittamalla ruutua hiirellä.

Symbolien kääntö

Ryhmässä olevien pisteiden symbolin kulman kääntäminen joko suhteellisella tai absoluuttisella kulmalla.

Viivojen laskenta koodeittain

Laskee aktiivisen tiedoston viivojen pituudet ryhmiteltynä T1-kentän (omistaja) ja T3-kentän mukaan.

Poikkarimittaus

Toiminto muuntaa hajapisteinä tai taiteviivoina mitatut pisteet poikkileikkausmuotoon käyttäen apuna määrättyä keskilinjaa. Voidaan käyttää esimerkiksi jokiuoman tai tie/ratapenkan mittaukseen.

Latuprofiili

Latu-uran tunnuslukujen laskenta kansainvälisten sääntöjen mukaan.

Puupinon mittaus

Laskee tilavuudet aktiivisen tiedoston viivoista (puupinon profiilit).

Paalulaatta

Toiminto laskee paalujen pituudet annettuun kalliopintaan nähden.

Yhdistä ominaisuuksia

Tekstipisteellä olevien ominaisuustietojen yhdistäminen yhdeksi kiinteistötunnukseksi. Käytetään Stella Dgn-aineistojen kanssa.

Painumamittaus

Painumamittaus muuntaa mitatun taiteviivan pituusleikkausmuotoon ja sitoo sen tielinjan paalulukuun. Pisteille lasketaan korkeusero tasausviivaan nähden tai toiseen mitattuun viivaan, jos jollakin viivalla on pintatunnus "teor".

Kaapelikartoitus

Muokkaa mitattuja kaapelireittejä DNA:n vaatimusten mukaisiksi. Kaapelireitti mitataan taiteviivoina, mutta putkeen asennettuihin kaapeleihin (koodi 1189) halutaan hajapisteet putken päihin ja putken koodi muutetaan samalla 1180. Hajapisteiden suuntakulmat asetetaan kohtisuoraan putkeen nähden. Ohjaintiedostona käytetään Kaapelikoodit.dat –tiedostoa, joka sijoitetaan käyttäjäkansioon. Tähän tekstitiedostoon sijoitetaan koodiparit: putkeen asennettu kaapeli ja millä se korvataan (esim. 1189 1180).

Tarkista tiedosto

Hakee aktiivisessa vektoritiedostossa olevat virheet kuten määrittelemättömät koordinaattiarvot sekä rakenteellisesti väärät viivat. Shift-näppäimen kanssa myös valitsee löydetyt pisteet.

CAD-poikkileikkaukset

Toiminto muuntaa cad-kuvana olevat poikkileikkaukset 3D:n poikkileikkaustiedostoiksi, jonka jälkeen niitä voi tarkastella poikkileikkausikkunassa ja käyttää massalaskentaan.

Lisädokumentaatiota wikissä: http://www.3d-system.net/wiki.

Rumpujen esikohotus

Kääntää kahden pisteen viivan laskevaan suuntaan ja laskee viivalle kaksi uutta pistettä annetuin välein. Toiminto kysyy kahden ensimmäisen välin pituudet. Jos et anna pituuksia (tyhjä), jaetaan viiva kolmeen yhtä pitkään osaan. Ensimmäisen välipisteen korkeus on sama kuin alkupisteen. Toisen ja kolmannen pisteen välinen kaltevuus on sama kuin alkuperäisten pisteiden kaltevuus. Jos alkuperäisen viivan korot ovat 11.000 ja 10.000, ja rumpu jaetaan tasavälein, saavat uudet välipisteet korot 11.000 ja 10.667.

Korkosymbolit poikkareihin

Toiminto lisää halutulle pinnalle korkolukeman koodilla 9108. Jos pinnalla on vain kaksi pistettä, lisätään korkolukema näiden puoliväliin. Jos pinnalla on useampia pisteitä, haetaan nollan eri puolilla olevat pisteet ja korkolukema lisätään näiden puoliväliin.

Rautatien km-pisteet

Kopioi vektoritiedoston hajapisteet tiegeometrian km-pisteiksi tai Alt-näppäimen kanssa lukee tiegeometrian km-pisteet uuteen vektoritiedostoon.

Pintojen väliset tarkkeet

Laskee korkeustarkkeet poikkileikkaustiedostossa olevien pintojen välille. Toiminto kysyy pilkulla erotettuna kaksi pintaa: mitatun ja teoreettisen. Jos teoreettista pintaa ei anneta, käytetään kustakin poikkileikkauksesta ensimmäisenä löytyvää pintaa, joka ei ole mitattu. Jokaiselle mitatun pinnan pisteelle lasketaan tarke korkeuserosta teoreettiseen pintaan.

Vaihda ominaisuuksien polku

Pisteen ominaisuus saattaa viitata absoluuttiseen tai suhteellisen polkuun (c:\data\kuvat) ja tämä halutaan poistaa tai korvata toisella polulla. Toiminto kysyy Haettavan polun ja korvaavan polun.

Laske ominaisuuksien summat

Laskee annetun ominaisuuden summat sekä hajapisteiltä että viivoilta. Ominaisuutena voi olla koodikenttä (T1-T6), korkeus (Z) tai makro (esim. #LENGTHXY). Desimaalien määrä on ohjelman asetuksissa annettu desimaalien määrä koordinaateille, mutta sen voi antaa myös muotoilumääreellä (esim. %.2). Toisena ja kolmantena parametrina voi antaa lajitteluun käytettävät ominaisuudet tai kentät (oletus = T3). Esimerkiksi #LENGTHXY laskee viivojen vaakapituuden koodeittain tai AREA%.1,T3,#COLOR laskee AREA-ominaisuudessa olevat arvot yhdellä desimaalilla ja lajittelee ne koodin ja värin mukaan.

Siirrä tarkepisteet

Siirtää tarkepisteet takaisin teoreettiseen sijaintiin tai vertailuelementille, jos tarkkeet on laskettu esimerkiksi taiteviivaa, tielinjaa tai mallia käyttäen. Shift-näppäimen kanssa siirtää vain XY-suunnassa ja Alt-näppäimen kanssa vain Z-suunnassa. Ctrl-näppäimen kanssa käsittelee vain valitut pisteet.

Leikkaa tekstin tausta

Leikkaa aktiivisessa tiedostossa olevien tekstien alta viivat ja hajapisteet. Shift-näppäimen kanssa ei leikkaa, vaan tekstien laatikot talletetaan taiteviivoina uuteen tiedostoon.

Rumpuviivat putkiverkoksi

Kysyy rumpujen tiedot (materiaali, halkaisija, paksuus) ja etsii aktiivisesta tiedostosta kaikki kahden pisteen taiteviivat. Luo uuden tiedoston, jossa viivat ovat InfraModel-määrittelyn mukaisena putkiverkkona. Tämä voidaan sitten kirjoittaa LandXML-muuntimella.

Putkien keskilinjat

Toiminto hakee pyöreiden kohteiden keskilinjat. Kohteen tyypillä ei ole merkitystä, vaan se voi olla putki, kaivo, pilari, porareikä tai mikä tahansa muu putkimainen pyöreä kohde. Vaatimuksena on, että kaikilla saman kohteen viivoilla on sama viivanumero.

Toiminto kysyy ensin parametrina putken leveyden ja pituuden välisen suhdeluvun. Tällä suodatetaan kohteesta ensin pois lyhyet poikittaiset viivat. Jäljelle jääneet pitkittäiset viivat ryhmitellään kulkusuunnan mukaan ja jos samansuuntaisia vierekkäisiä viivoja on enemmän kuin 12, niiden keskilinja lasketaan keskiarvona. Lasketut keskilinjat luodaan aina uuteen tiedostoon. Toiminto ei ei automaattisesti yhdistä peräkkäisiä keskilinjoja, mutta sen voi tehdä viivatyökalulla Yhdistä viivat.

Palkkien reunaviivat

Toiminto hakee vierekkäisten kohteiden yhteiset reunalinjat ja toimii esimerkiksi palkkien ja pintamallien kanssa. Vaatimuksen kohteilla on oltava sama koodi T3. Ensin kysytään vierekkäisten kohteiden välinen maksimietäisyys. Yhdistäminen tapahtuu, jos kahden viivan päiden välinen etäisyys on pienempi kuin annettu raja ja viivojen kulkusuunta sama riittävällä tarkkuudella (tällä hetkellä noin 8 astetta). Tämä toleranssi mahdollistaa hieman kaareutuvien pintamallien reunojen löytämisen. Lasketut linjat luodaan aina uuteen tiedostoon.


Erikoisasetukset

Toimintoon liittyy erikoisasetuksia.

LineCalcFlag

Viivojen laskenta koodeittain –toimintoon liittyvä asetus.

1 myös XYZ-pituus tuloksiin

DwgCrossConvert

CAD-poikkileikkaustoimintoon liittyvä asetus, jolla voi muuntaa cad-kuvassa olevan tason halutuksi koodiksi ja/tai pintatunnukseksi. Voit antaa useita määrityksiä pilkulla erotettuina. Anna yksi määritys muodossa: taso=pinta=koodi, jossa:

taso = cad-kuvassa oleva taso/layer. Taso-määrityksessä voidaan käyttää jokerimerkkejä.

pinta = kyseisestä tasosta tehtävä pinta (T1-kenttä).

koodi = kyseisestä tasosta tehtävä koodi (T3-kenttä). Voidaan jättää antamatta.

Esimerkiksi: Poi_Maa*=1,Poi_Kallio*=2 ,A11_katualueenraja=9=Katualueen raja

DwgCrossSkip

CAD-poikkileikkaustoimintoon liittyvä asetus, jolla voidaan ohittaa halutut tasot. Voit antaa useita määrityksiä pilkulla erotettuina. Esimerkiksi: A11*,A48*,TXT*

Katso myös: Erikoisasetusten käyttö