Usein toistuvat kysymykset

Formaatit

Eri koodilla olevat taiteviivan pisteet

Monissa mittaustiedostoissa on taiteviivojen seassa eri koodeilla olevia pisteitä. Esimerkiksi kaivot on saatettu merkata viemäriputken viivaan eri koodeilla. Tästä aiheutuu ongelmia, koska 3D-Win käsittelee taiteviivat kokonaisina kohteina, joiden kaikilla pisteillä on oltava sama koodi.

Ratkaisuna on laittaa muuntimen asetuksista päälle viivapisteet-rasti, joka kopioi kaikki taiteviivoissa eri koodilla olevat pisteet hajapisteiksi. Esimerkkitapauksessa kaivon kohdalle tulee siis kaksi pistettä: viivapiste putken koodilla ja hajapiste kaivon koodilla.

Nollakoordinaattien poisto

Moniin Ascii-muotoisiin tiedostoihin saattaa jäädä 'haamupisteitä', joiden koordinaatit ovat nollia. Näitä syntyy usein esimerkiksi keskeneräisistä orientoinneista, viallisista muunnosohjelmista tai editoitaessa tiedostoja editorissa.

Helpoin tapa päästä näistä eroon on määritellä lukuformaatin X ja Y koordinaattirajojen minimeiksi vaikkapa 1.0, jolloin luettaessa poistetaan automaattisesti kaikki pisteet, joiden X tai Y on pienempi kuin 1.0 metriä.

Tietyllä koodilla olevien pisteiden poistaminen

Formaatin luku- ja kirjoitustoiminnossa voidaan määrät tietyt koodit poistettaviksi automaattisesti muunnoksen yhteydessä. Anna Erikoisasetuksissa ko. formaatille SkipCode-määritys. Voit antaa pilkulla erotettuna enintään 20 koodia.

Voit käyttää apuna myös koodimuunnosta, jossa muunnat poistettavat koodit tietyksi koodiksi (esim. 999), joka on määrätty SkipCode-kohdassa.

Tulostus

Kuvan reunat (tai koko kuva) jäävät tulostumatta

Oletuspaperikoot ovat täysiä kokoja. Monet tulostimet eivät kuitenkaan pysty hyödyntämään koko paperia, vaan jättävät reunaan pienen marginaalin. Ongelma ratkeaa pienentämällä paperikokoa. Esimerkiksi HP LaserJet -tulostimilla kannattaa asettaa A4 paperikoko 285 x 200 mm kokoiseksi. Joidenkin tulostimen kanssa sama ongelma ilmenee niin, että paperille ei tulostu mitään.

Pituus- ja poikkileikkausten akselit eivät tulostu otsikkotiedoston kanssa

Akselit tulostetaan otsikkotiedostossa määrätyn piirtoalueen ulkopuolelle, joten tarkista, että tämän CLR-määrityksen vasemmalle ja alapuolelle jää tarpeeksi tilaa akseleille.

Esikatselutoiminto

Ohjelmassa ei ole varsinaisesti esikatselutoimintoa, mutta valitsemalla Zoom-valikosta paperimoodi ja asettamalla otsikkotiedoston rajaus päälle, kuva näkyy ruudulla tulostettavassa muodossa.

Vaaka/Pysty asetus ei päivity

Vaihdettaessa paperin suuntaa 3D-Win ohjelmasta, vaihtuu se myös tulostimen asetuksiin, mutta vaihdettaessa sitä tulostimen asetuksista se ei päivity 3D-Win asetuksiin. Tämä on aivan tarkoituksellista ja mahdollistaa tulostuksen suunnan määräämisen halutuksi esimerkiksi isoilla piirtureilla valitsemalla ensin tulostussuunta 3D-Win ohjelman puolelta ja vaihtamalla se sitten ennen tulostusta tulostinohjaimen puolelta.

Hajapisteet paperilla

Nykyisillä laser/mustesuihkukirjoittimilla yhden kuvapisteen (pikselin) koko on niin pieni, että sitä tuskin havaitsee paperilla. Kun tulostat hajapisteitä, joilla ei ole symbolia, voit käyttää Pisteen esitys –asetuksissa olevaa valintaa Pieni risti, jolloin hajapisteet näkyvät paremmin.

Hakutapa

Kaaren keskipisteen valinta

Jos käytät Hakutapaa pisteiden poimintaan ja kopioit merkityt pisteet toiseen elementtiin tai talletat tiedostoon, eivät kaarien keskipisteet välttämättä tule mukaan. Ohjelma ei voi automaattisesti ottaa keskipisteitä mukaan, koska se ei puolestaan miellytä kaikkia.

Tietyissä tapauksissa voit käyttää Leikkaa suorakaide/alue –toimintoa, joka ottaa mukaan myös kaarien/ympyröiden keskipisteet.

Maastomalli

Poikkileikkausmassalaskennasta ei tule oikeita tuloksia

Tarkista laskettavien poikkileikkausten pintatunnukset (1,2,11).

Kolmiointi kaatuu

Monissa tapauksissa syynä on liian pitkät taiteviivat, jotka ovat lähellä toisiaan (kaapelikaivannot) tai joiden lähellä (< 0.2 m) on hajapisteitä. Tällöin auttaa suorien pilkkominen toiminnolla Editointi/Kaaret/Osita kaaret, josta valitaan kohta 'Osita myös suorat'. Sopiva pituus on yleensä välillä 4 – 10 m.

Laskenta

Laskentatulosten sijoittaminen koodikenttiin tai ominaisuustiedoksi.

Laskentatoiminnot kirjoittavat tulokset laskennan tulostiedostoon, joka on Ascii-tyyppinen tiedosto vakiolevyisin sarakkein. Lue tämä tiedosto tekemälläsi vapaalla formaatilla ja sijoita halutut laskenta-arvot joko pisteen koodikenttiin tai ominaisuustiedoksi.