Tiedostoelementtien valinta

Elementtilistaa käytetään ohjelman tiedostojen hallintaan. Listassa näytetään kaikki ikkunaan luetut tiedostot ja sen avulla voidaan tiedostojen asetuksia ja esitystapaa muokata.

Uusi tiedosto ilmestyy aina elementtilistan loppuun ja siitä tulee aktiivinen tiedosto. Kun poistat tiedoston, aktivoidaan tiedosto, joka oli tätä ennen aktiivisena.

Lista määrää pääosin tiedostojen piirtojärjestyksen. Poikkeuksena rasteritiedostot piirretään aina ensin ja niiden jälkeen maastomalli- ja neliöverkkotiedostot. Elementtilista on käytettävissä kaikissa ikkunoissa ja sen koko sekä sijainti talletetaan kussakin erikseen.

Lista voidaan avata ja sulkea funktionäppäimellä F4. Jos listan näkyvien tiedostojen yhteinen pistemäärä on vähemmän kuin tiedostoasetuksissa annettu arvo, päivitetään näyttö automaattisesti muutosten jälkeen.

Ikkunassa on kahdeksan vakiosaraketta, joiden järjestystä ei voi muuttaa. Sarakkeiden leveyksiä voidaan muuttaa hiirellä ja ohjelma muistaa ne ikkunaa seuraavalla kerralla avattaessa. Yksittäinen sarake voidaan väliaikaisesti poistaa raahamalla sen leveys hiirellä nollaksi, mutta se tulee uudestaan näkyviin seuraavalla kerralla avattaessa.

Kullakin sarakkella on hiiren toisella näppäimellä aukeava pikavalikko ja sarakkeen klikkaaminen suorittaa valikossa ensimmäisenä olevan järjestystoiminnon.

Alareunan tilarivi näyttää tietoja kustakin sarakkeesta. Nimisarakkeessa näytetään valittujen tiedostojen määrä ja tiedostojen kokonaismäärä. Sarakkeiden Editoitu, Käytössä, Piilossa, Asetukset ja Väri kohdalla näytetään monessako tiedostossa ao. asetus on päällä. Pistemääräsarakkeen alla näytetään näkyvien pisteiden määrä sekä pisteiden kokonaismäärä.

Nimi

Nimisarake näyttää tiedostojen nimet. Tällä sarakkeella hoidetaan myös tiedostojen valinta Windowsin normaleilla menetelmillä: Pelkkä klikkaus valitsee yhden tiedoston, Shift-näppäimen kanssa voidaan valita tiedostojen väli ja Ctrl-näppäimen kanssa lisätään yksittäinen tiedosto valintaan. Vastaava systeemi toimii myös nuolinäppäinten kanssa.

Nimen vasemmalla puolella oleva rasti näyttää aktiivisen tiedoston, joita on aina vain yksi. Useimmat ohjelman toiminnot kohdistuvat tähän tiedostoon, jonka nimi näytetään myös ikkunan yläpalkissa. Uudet pisteet tallentuvat aktiiviseen tiedostoon. Aktiivinen tiedosto ja valitut tiedostot eivät välttämättä ole samoja mikä mahdollistaa esimerkiksi valittujen tiedostojen liittämisen aktiiviseen. Uuden tiedoston lisääminen, tiedostojen tuhoaminen ja aktiivisen tiedoston vaihtaminen nollaa muut valinnat ja jättää vain valitun aktiiviseksi.

Nimisarakkeen pikavalikossa on normaalin alfanumeerisen järjestyksen lisäksi muitakin järjestysvaihtoehtoja. Valitut järjestää valitut tiedostot alkuun tai loppuun. Päätteen mukaan järjestää tiedostot tiedostopäätteiden alfanumeeriseen järjestykseen ja Alkuperäinen palauttaa listan tiedostot alkuperäiseen lataus- tai luontijärjestykseen. Muut järjestysvaihtoehdot voidaan valita myös klikkaamalla sarakkeen otsikkoa Shift- tai Ctrl-näppäimen kanssa.

Pikavalikon Etsi-toiminnolla voidaan valita kaikki tiedostot, joiden nimessä on annettu teksti. Shift-näppäimen kanssa se valitsee ruudun alueelle osuvat tiedostot ja Ctrl-näppäimen kanssa luo tekstitiedoston elementtilistan tiedostojen nimistä. Aktivoititoiminto aktivoi tiedoston, johon aktiivinen piste kuuluu.

Funktionäppäin F2 mahdollistaa tiedoston nimen muuttamisen. Nimen tuplaklikkaus avaa tiedostokohtaiset asetukset ja hiiren kursorin jättäminen tiedostonimen päälle tuo näkyviin vihjetekstin, jossa näkyy tiedoston koko polku.

Editoitu

Sarake näyttää tähden editoitujen tiedostojen kohdalla. Editoidut tiedostot voidaan järjestää joko listan alkuun tai loppuun.

Käytössä

Sarake osoittaa mitkä tiedostot ovat käytössä. Tiedosto joka ei ole käytössä näkyy, mutta sen pisteisiin ei voi tarttua ja niitä ei voi editoida. Rastin klikkaaminen hiirellä vaihtaa sen tilaa ja tiedostot voidaan järjestää niin, että käytössä olevat tiedostot ovat joko alussa tai lopussa.

Rastin osoittaminen Ctrl-näppäimen kanssa poistaa kaikki muut tiedostot käytöstä ja aktivoi valitun. Shift-näppäimen käyttö lisäksi zoomaa aktivoidun tiedoston näytölle.

Piilossa

Piilossa olevaa tiedostoa ei piirretä näkyviin. Piilotetut tiedostot ovat yleensä samalla pois käytöstä. Poikkeuksena on maastomalli, jota voidaan käyttää piilotettuna. Rastin klikkaaminen hiirellä vaihtaa sen tilaa ja tiedostot voidaan järjestää niin, että piilotetut tiedostot ovat joko alussa tai lopussa.

Rastin osoittaminen Ctrl-näppäimen kanssa piilottaa kaikki muut tiedostot ja aktivoi valitun. Sama uudestaan näyttää kaikki tiedostot. Shift-näppäimen käyttö lisäksi zoomaa aktivoidun tiedoston näytölle.

Asetukset

Sarakkeessa määrätään millä tiedostoilla on käytössä omat pisteen esityksen asetukset. Viimeksi käytetyt oletukset ladataan tiedostolle, kun rasti laitetaan ensimmäistä kertaa päälle. Sen jälkeen tiedosto muistaa omat asetuksensa niin kauan kuin se on elementtilistassa. Asetukset eivät tallennu tiedoston mukana, mutta ne voidaan tallentaa tiedostoryhmään.

Tiedostot voidaan järjestää rastien mukaan ja tiedostokohtaiset pisteen esityksen asetukset voidaan avata joko tuplaklikkauksella tai pikavalikosta.

Väri

Värisarake näyttää mahdolliset tiedostokohtaiset väriasetukset. Laatikon klikkaaminen laittaa värin päälle tai pois ja väri voidaan valita pikavalikon kautta tai tuplaklikkauksella. Tiedostot voidaan järjestää sen mukaan onkin niillä väri päällä vai ei. Väri itsessään ei vaikuta järjestykseen. Rastin osoittaminen Ctrl-näppäimen kanssa laittaa muille tiedostoille harmaan värin, aktivoi valitun ja asettaa sille oletusvärin. Sama uudestaan poistaa kaikki väriasetukset. Shift-näppäimen kanssa voidaan tiedostolle palauttaa oletusväri.

Sarakkeen pikavalikossa on myös toiminnot värien asettamiselle valituille, automaattiväritykselle, pintaväreille ja oletusvärin vaihtamiselle. Värit valituille kysyy värin ja asettaa sen valituille tiedostoille. Automaattiväritys laittaa tiedostoille päälle vuorollaan väritaulukon kymmenen ensimmäistä väriä. Pintavärit-toiminnolla voidaan maastomalleille asettaa mallin pintatunnuksen mukaiset värit. Oletusväri vaihtaa oletusvärin ja Ctrl-näppäimen kanssa palauttaa oletusvärin kaikille tiedostoille.

Pisteet

Näyttää kunkin tiedoston pisteiden määrän. Rasterikuville näytetään RGB (täysvärikuvat), PAL (palettikuvat) tai BW (mustavalkoiset). Tiedostot voidaan järjestää tässä sarakkeessa järjestykseen pistemäärän, alueen (leveys x korkeus) tai rasterikuvan pikseliresoluution mukaan.

Tyyppi

Sarake näyttää tiedoston tyypin tekstinä. Tiedostojen järjestäminen tyypin mukaan eroaa hieman nimisarakkeessa olevasta päätteen mukaisesta järjestyksestä. Esimerkiksi eri formaattien päätteillä olevat vektoritiedostot ovat tässä sarakkeessa samanarvoisia.

Pikavalikot

Ikkunassa on neljäntyyppisiä hiiren toisella näppäimellä aukeavia pikavalikoita: yleinen, sarakekohtainen, tiedostokohtainen ja rastikohtainen. Sarakekohtaiset pikavalikot aukeavat kunkin sarakkeen otsikosta ja sisältävät sarakekohtaisia toimintoja kuten tiedostojen järjestäminen. Tiedostokohtainen pikavalikko aukeaa yhden tai useamman valitun tiedoston päältä ja sisältää toimintoja, jotka kohdistuvat näihin tiedostoihin. Rastikohtaiset pikavalikot aukeavat asetusrastien kohdalta. Muualla ikkunassa aukeaa yleisiä toimintoja sisältävä pikavalikko.

Kussakin sarakekohtaisessa pikavalikossa on ensimmäisenä listan järjestysvaihtoehdot. Ylimmäisenä on vahvennetulla tekstillä oletusjärjestys, joka toimii myös suoraan otsikkoa klikkaamalla. Tämä oletus toimii vuorotellen eri suuntiin eli toinen klikkaus vaihtaa järjestyksen toisinpäin. Nimisarakkeessa on lisäksi muita järjestysvaihtoehtoja.

Käytössä-, Piilossa-, Asetukset- ja Värisarakkeissa on seuraavana vaihtoehdot Merkitse kaikki, Merkitse valitut, Vaihda merkinnät ja Poista merkinnät. Merkitse kaikki asettaa rastin päälle kaikille tiedostoille ja Merkitse valitut vain nimisarakkeen valituille tiedostoille. Vaihda merkinnät vaihtaa kaikkien sarakkeen rastien tilan ja Poista merkinnnät poistaa kaikki rastit. Joissain sarakkeissa on myös joitain muita toimintoja, jotka on selitetty ao. sarakkeen kohdalla.

Tiedostokohtainen pikavalikko mahdollistaa tiedostokohtaisten asetusten editoinnin sekä tiedostojen tallentamisen tai tyhjentämisen. Käytettävissä olevat toiminnot riippuvat siitä onko valittuna yksi vai useampia tiedostoja. Toiminnot ovat enimmäkseen samoja, jotka voidaan käynnistää myös normaalivalikosta tai työkalupaletista. Muut toiminnot:

Rastikohtaisissa pikavalikoissa on rastin asettamiseen liittyviä toimintoja ja yleisessä pikavalikossa on toimintoja, jotka löytyvät myös normaalivalikosta.

Pikanäppäimet

Elementtilistassa on käytettävissä joitain erityisiä pikanäppäimiä. Funktionäppäimistä F1 avaa tämän ohjesivun, F2 aloittaa valitun tiedoston nimen editoinnin Windowsin normaaliin tapaan ja F8 tekee elementtilistasta osittain läpinäkyvän.

Muista näppäimistä Enter avaa valitun tiedoston asetusten editoinnin ja Delete tyhjentää valitut tiedostot varmistuksen jälkeen. Ctrl-A valitsee kaikki tiedostot. Alt-näppäimen kanssa nuolinäppäimillä voidaan valittuja tiedostoja siirtää listassa ylös ja alas. Lisäksi Alt-Home ja Alt-End siirtävät valitut tiedostot listan alkuun tai loppuun.

Työkalurivi

Työkalurivissä on painikkeet joillekin usein käytetyille toiminnoille. Kaikki toiminnot löytyvät myös ohjelman valikoista. Ikkunan erikoisasetuksiin päästään painamalla työkalurivin ohje-painiketta Shift-näppäimen kanssa. Työkalurivin toiminnot voi asettaa pääikkunan valikkotoimintoasetuksissa.

Työkalurivin oikeassa reunassa olevia nuolipainikkeita voi käyttää siirtämään valittuja tiedostoja listassa ylös- ja alaspäin. Ctrl-näppäimen kanssa ne siirtävät valitut tiedostot listan alkuun tai loppuun.


Erikoisasetukset

Toimintoon liittyy erikoisasetuksia.

ElementFlag

Elementtilistan asetuksia.

1 Ruudukon piirto ikkunaan.

2 Valittujen tiedostojen koko rivin maalaus.

Katso myös: Erikoisasetusten käyttö